קורס ייעוץ עסקי בקרוב נפתח מחזור נוסף של הקורס ללימודי ייעוץ עסקי לפרטים >> |
החלטתם להגשים חלום של שנים וסוף סוף לפתוח עסק עצמאי משלכם? זוהי ללא ספק החלטה חשובה ומרגשת במיוחד שתשנה את חייכם ולכן, רגע לפני שאתם קופצים למים העמוקים, כדאי לעשות כל מה שנדרש כדי שהעסק החדש, שאותו תכננתם זמן רב כל כך, יוביל אתכם לסיפוק מקצועי ולהצלחה כלכלית.
האם ניתן לנבא מראש סיכוי הצלחה של עסק בתחילת דרכו? ובכן, במידה מסוימת. כאשר השלבים הראשונים בהקמת המיזם מתבצעים באופן מדויק, מקצועי ומאוזן, פוטנציאל ההצלחה עולה. יחד עם זאת, הקמת העסק הינו תהליך מורכב ומאתגר, שמעבר לכלים מקצועיים שיש בידו של בעל העסק, מצריך ידע, ניסיון ותכנון פיננסי מוקפד. בדיוק בנקודה הזאת "נופלים" רבים מהיזמים החדשים, שמחליטים להקים עסק לבד, ללא ליווי עסקי.
לעיתים אלה טעויות מינוריות, אותן ניתן לתקן בקלות. אך, כאשר מדובר בהתנהלות פיננסית לקויה, פזרנית ולא מחושבת, הסיכוי שהמיזם "יעמוד על הרגליים" ויהפוך להצלחה מסחרית, כמעט אפסיים. רוב הטעויות הפיננסיות האלה משותפות לעסקים בגדלים וסוגים שונים: לאלה השייכים לתחומים "כבדים" כמו תעשייה או טכנולוגיה ולאלה העוסקים בתחומי פרילנס, שירות ומכירות.
האם אתם יודעים כיצד לא ליפול למלכודות הפיננסיות של טירונים? לפניכם מעין "צ'ק ליסט" של טעויות נפוצות בהתנהלות עסקית כלכלית, מוזמנים לבדוק את עצמכם:
תשאלו כל יועץ עסקי – מהי הטעות הבסיסית ביותר שמונעת מבעל עסק חדש להתחיל "ברגל ימין"? התשובה תהיה חד משמעית: ניהול כספים של העסק באמצעות החשבון הבנקאי האישי. ובכן, לעיתים קרובות, מקימי עסקים פטורים או מורשים (חברות בע"מ מחויבות לפתוח חשבון עסקי על פי חוק) אינם חושבים כי יצירת חשבון עסקי בבנק בתחילת הדרך הינה פעולה נחוצה.
ואמנם אי הפרדה בין החשבון העסקי ובין הפרטי גורמת לחוסר סדר ולא מאפשרת לראות את התמונה השלמה של המצב הפיננסי בעסק. באמצעות ההפרדה המלאה בין החשבונות, תוכלו לעקוב בקלות אחר מצבו הפיננסי של העסק, להקל על החישובים של רואה החשבון או יועץ המס שלכם ולהבין האם אתם זקוקים לליווי במסגרת ייעוץ פיננסי. כמו כן, ההפרדה בין החשבונות עשויה להגן עליכם מפגיעה בדירוג האשראי, אם בעתיד ייווצרו התנאים לכך.
כדאי ליצור חשבון עסקי על שם העסק (עם כרטיס אשראי וצ'קים נפרדים) כבר בשלב הקמת המיזם ולא לחכות ליום בו העניינים יתחילו להסתבך.
זאת אחת ההמלצות החשובות ביותר של יועצים עסקיים בתחום הפיננסי: להתייחס לשנה הראשונה של העסק כתקופת ניסיון, בה לא מבצעים קניות גדולות. בין אם העסק שלכם זקוק להשקעה מסיבית ובין אם לא, תהיו זהירים, מחושבים ורציונליים. כך למשל, לא מומלץ לעשות השקעות פרטיות משמעותיות, כגון קניית בית, רכב, הזמנת חופשות יקרות או הפקת אירועים גדולים. בכל מה שקשור להוצאות אישיות, נסו להתנהל באופן חסכוני. ולמה זה חשוב? כי העתיד עלול להפתיע והעסק החדש שלכם, גם אם הוא כבר רווחי, עדיין לא יציב מספיק כדי שתוכלו לסמוך עליו לטווח ארוך.
כמובן, לא כדאי לנהוג בפזרנות גם בהשקעות הקשורות לעסק. אל תנסו לקפוץ מעל הפופיק, השקיעו במה שנדרש, לא מעבר לכך.
יזמים חדשים, שימו לב: על פי יועצים פיננסיים, רכישות פזרניות באמצעות כרטיס האשראי העסקי הן אחת הסיבות הידועות לכישלון כלכלי.
לא צריך להיות בעל עסק כדי ליפול במלכודת הדבש של כרטיסי אשראי. רבים מאיתנו נוטים להתייחס אליהם כאל "יש מאין", ומבחינה פסיכולוגית, קל יותר להוציא כסף עם כרטיס אשראי מאשר לשלם במזומן. כשמדובר בעסק חדש, הפזרנות הפיננסית באמצעות כרטיסי האשראי מסוכנת מאוד. בלי לשים לב אתם עלולים למצוא את עצמכם במינוס, גם אם "על הנייר", העסק רווחי.
כיצד תוודאו שאתם לא מפריזים בהוצאות באמצעות קניות בכרטיס האשראי? במקרים רבים, יועצים פיננסיים ימליצו על שימוש בכרטיס חיוב מידי (DEBIT) במקום בכרטיס אשראי רגיל.
החיים לא צפויים, כפי שכולנו נאלצנו לגלות בתקופה אחרונה עם בואה של מגיפת הקורונה. אף אחד לא חסין בפני המשברים הכלכליים, גם הטובים שבינינו ותתפלאו לשמוע – גם לכם זה עלול לקרות ולאו דווקא באשמתכם. אך למה עסקים מסוימים מצליחים לצאת מהמשבר בקלות יחסית והאחרים נכשלים? יועצים פיננסיים מציינים כי ההבדל טמון במוכנות "לימים השחורים". בעלי עסקים מנוסים שחוו משברים פיננסיים בעבר, נוטים לנהוג בזהירות יתר בכספי ההוצאות שלהם ולשמור באופן קבוע בחשבון הבנק סכום ההוצאות של כ-3 חודשים, לכל צרה שתבוא.
זהו כלל חשוב בתחום ייעוץ פיננסי: כל עסק זקוק לתכנית תקציבית והיא בלבד זאת שתקבע כמה תוציאו כל חודש (אגב, כלל זה חשוב גם לניהול משק הבית). במילים פשוטות, תכנית עסקית עם מסגרת תקציבית תסייע לכם להבין מה הם המשאבים הכלכליים שעומדים לרשותכם וכמה כסף פנוי יש לכם בחשבון (וגם כמה יהיה בסוף החודש). בתהליך בניית מסגרת תקציבית יש להגדיר ולסווג הוצאות לפי תחומים, כגון; רכישת ציוד, השקעה ביכולות פרסום ושיווק, גיוס כוח אדם, תשלומים קבועים ועוד, ולחשב אותן הן באופן נפרד והן כחלק מכלל ההוצאות.